JIN JU FENG

Pangalaman Manufaktur 16 Taun

Lima taun pangirangan kapasitas, waja-leungitna beurat ningali deui

Anyar-anyar ieu, Komisi Pengembangan Nasional sareng Reformasi sareng Menteri Perindustrian sareng Teknologi Informasi ngumumkeun yén aranjeunna bakal ngatur pamariksaan sacara nasional pikeun "ningali balik" pangurangan kapasitas baja sareng ngirangan kaluaran baja atah dina 2021. Sateuacanna, Xiao Yaqing, Menteri Perindustrian sareng Téknologi Inpormasi, ogé nyatakeun yén sakitar tujuan "dual carbon", perlu pikeun ngirangan ngirangan kaluaran baja atah. Salami lima taun ngirangan kapasitas produksi, industri baja nyanghareupan parobihan sareng tantangan anyar.

Lima taun nyingraykeun "tingali deui"

"Dimimitian ti 2016, butuh lima taun pikeun ngirangan kapasitas produksi baja atah 100 juta dugi ka 150 juta ton." Ieu mangrupikeun udagan padamelan anu parantos ditetepkeun dina "Pendapat Déwan Nagara ngeunaan Ngabéréskeun Kamampuh kaleuleuwihan dina Besi sareng Industri Baja pikeun Ngawujudkeun Pangwangunan Kasesahan.

Tanggal 1 Maret, Xiao Yaqing ngenalkeun dina konperénsi pers yén saprak 2016, strategi "tilu pamiceunan, hiji pangirangan sareng hiji suplemén" parantos ngajantenkeun kamajuan anu signifikan dina ngirangan kapasitas produksi baja, anu parantos dikomprés ku 170 juta ton kapasitas produksi waja. Kahartos yén total kapasitas produksi baja atah anu parantos mundur tina "perusahaan zombie" parantos ngahontal 64,74 juta ton.

Dina urutan langkung saé ngalaksanakeun tahap pangirangan kapasitas salajengna, di 2021, versi anyar nagara kuring ngeunaan implementasi ukuran ngagantian kapasitas waja sareng pengarsipan proyek baja sareng dokumén penting anu sanés bakal dikaluarkeun pikeun mastikeun yén total kapasitas produksi baja ngan ukur dikirangan. .

Ngadalikeun babandingan ngagantian mangrupikeun cara penting pikeun ngahontal kombinasi organik larangan kapasitas produksi anyar sareng penyesuaian struktural. Numutkeun data, ti saprak ngalaksanakeun Ukuran Palaksanaan Kapasitas Ngagantian dina Besi sareng Industri Baja di 2018, dugi ka taun 2020, 16,25 juta ton kapasitas produksi baja parantos ditarik, sareng jalan kaluarna 26,3 juta ton, kalayan total babandingan kaluar tina 1,15: 1.

Gabung sareng réorganisasi ogé maju sacara ajeg. Taun kamari, Cina Baowu sacara berturut-turut nyusun ulang Iron Maanshan sareng Baja sareng Chongqing Beusi sareng Baja pikeun dilegakeun daérahna. Jiangsu Xuzhou ngarencanakeun ngaoptimalkeun sareng ngahijikeun 18 perusahaan beusi sareng waja pikeun ngawangun 2 skala besi sareng konglomerat baja dina sataun, sareng ngahontal pangurangan langkung ti 30% dina kapasitas produksi baja dina taun 2020.

Tujuan saméméhna tina pangurangan overcapacity parantos kahontal. "Retrospeksi" taun ayeuna ngeunaan pangirangan decapacity waja bakal difokuskeun pamariksaan palaksanaan gawé decapacity waja sareng koréksi di sadaya daérah anu aya hubunganana saprak 2016. Koncina pikeun ngabéréskeun kapasitas produksi baja anu langkung seueur sareng ngabengkokkeun "distrik". Pareuman sareng ditarikna alat-alat peleburan aub dina "Baja".

Qin Yuan, ahli ékonomi, ngawartosan ka reporter ti Beijing Business Daily yén dina prosés ngirangan kapasitas produksi baja dina lima taun ka pengker, "baja waja" parantos diberesihan sareng ditarik pisan tina pasar. Salaku tambahan, sababaraha "perusahaan baja zombie" diberesihan, sareng bagian sanésna dihasilkeun deui saatos integrasi. Konsentrasi industri baja terus ningkat, sareng aset sareng tanggungan sajumlah ageung perusahaan baja ogé parantos ditingkatkeun sareng diropea.

Sanaos hasilna anu jelas, Komisi Pengembangan sareng Reformasi sareng Menteri Perindustrian sareng Téknologi Informasi ogé nunjukkeun dina berita yén sababaraha kontradiksi jero dina industri teu acan kabérés sacara dasar. Dina waktos anu sasarengan, kalayan ningkatna manpaat industri baja, sababaraha lokalitas sareng perusahaan gaduh dorongan pikeun ngawangun proyek-proyek waja, sareng konsolidasi prestasi pangurangan kapasitas anu nyanghareupan tantangan-tantangan anyar. Tujuan tina padamelan ieu nyaéta pikeun panduan perusahaan baja pikeun ninggali metodeu pangwangunan anu éksténsif pikeun menang ku jumlah sareng ngamajukeun pamekaran kualitas luhur industri baja.

Ngeunaan masalah-masalah sésana, Qin Yuan dianalisis yén kalayan diberesihan tina perusahaan-perusahaan miskin, kauntungan tina sadaya industri ningkat, sareng kahoyong perusahaan pikeun ningkatkeun produksi kawilang kuat. Sanaos trend integrasi berkembang, éta ogé ngandung hartos yén integrasi janten langkung sesah.

Dihartoskeun yén karya ieu ogé bakal nutupan pangwangunan sareng ngerjakeun proyek peleburan waja, ogé palaksanaan koréksi sareng koréksi masalah anu aya dina pamariksaan sateuacanna. Sareng karya réduksi kaluaran baja atah taun ayeuna bakal fokus kana ngirangan kaluaran baja atah perusahaan kalayan kinerja lingkungan anu lemah, konsumsi énergi tinggi, sareng tingkat alat téknologi anu rada mundur, supados mastikeun kaluaran baja atah nasional di 2021 bakal lungsur taun- dina taun.

Ningkatkeun produksi bari ngirangan kapasitas produksi

Sanaos kapasitas produksi baja salajengna bakal dikomprés, Lange Steel prédiksi yén paménta konsumsi baja nasional bakal terus tumuh dina 2021, sareng total paménta baja atah China pikeun sataun langkung tiasa ngahontal 1,1 milyar ton, paningkatan sakitar 5% dibandingkeun taun kamari. Data ti Biro Statistik Nasional ogé nunjukkeun yén ti Januari dugi ka Pébruari, kaluaran beusi babi domestik ningkat ku 6,4% taun-taun, sareng kaluaran baja atah ningkat ku 12,9% taun-taun.

Nalika ngirangan kapasitas produksi bari ningkatkeun produksi, sigana mah sapertos "lingkaran aneh". Dina hubungan ieu, Xiao Yaqing nyatakeun yén pamulihan ékonomi gancang, dibalikan deui damel sareng produksi, sareng paménta pikeun pangwangunan dina sababaraha bidang ngagaduhan permintaan anu ageung pisan pikeun bahan baku bahan baku sareng tambahan, kalebet baja. Salaku tambahan, panggunaan waja per kapita anu saleresna masih dina prosés pangwangunan dibandingkeun sareng total kaluaran ékonomi, sareng masih seueur kénéh rohangan pikeun paménta paménta konstruksi sareng transportasi mobil.

Dina hiji wawancara sareng reporter ti Beijing Business Daily, Cheng Yu, panaliti senior ti Institute of Understanding, nganalisis yén pangirangan kapasitas parantos réngsé kalayan ngembangna paménta. Dina stimulasi pamekaran industri perumahan sareng mobil, paménta pikeun baja masih kuat, anu ogé nyiptakeun kreasi pikeun pabrik baja. Dina raraga ningkatkeun investasi di lingkungan kauntungan anu langkung saé, kapasitas produksi anu teu diperyogikeun bakal dibatalkeun sateuacanna.

Sareng taun ieu, nyayogikeun kakirangan sareng inpormasi infrastruktur ogé bakal dijantenkeun titik awal anu penting pikeun pertumbuhan ékonomi anu stabil, sareng investasi perumahan bakal terus tumuh, anu ogé bakal ngajantenkeun konsumsi baja domestik Cina pikeun terus nguatkeun dina 2021. Qin Yuan ogé yakin yén harga baja ayeuna masih ningkat, sareng kabijakan ogé ngirangan potongan harga pajak ékspor sareng ningkatkeun impor pikeun nyumponan permintaan domestik.

Salian ti paménta pasar, urang ogé kedah ningali pasokan pasar. Chen Kexin, lulugu analis Pusat Panilitian Ékonomi Lange Steel, saacanna dianalisis yén alesan naha kaluaran taun ayeuna diarepkeun bakal terus tumuh nyaéta kapasitas produksi baja maju anu énggal dina taun-taun ayeuna. Di 2021, sababaraha proyék kapasitas anyar ieu bakal dilebetkeun kana produksi hiji-hiji deui, sareng diperkirakeun masih bakal aya puluhan jutaan ton. Dina waktos anu sami, tingkat pemanfaatan kapasitas ogé terus ningkat, sahingga ékspansi kaluaran taun ayeuna masih gaduh rohangan anu énggal.

Tantangan anyar dina tujuan "karbon dua"

Dina raraga ngahontal tujuan "karbon muncak" sareng "nétral karbon", dina akhir Désémber taun ka tukang, Xiao Yaqing netelakeun dina Konperénsi Kerja Industri Nasional sareng Informatisasi yén tujuan muncak karbon sareng nétralitas karbon kedah difokuskeun ngeunaan palaksanaan tindakan karbon-handap industri sareng rékayasa manufaktur Héjo. Salaku industri anu padet énergi, industri baja kedah leres-leres ngirangan kaluaran baja atah pikeun mastikeun turunna taun-taun kaluaran baja atah.

Dina pandangan Qin Yuan, tekanan kana industri baja dina tujuan "dual carbon" kedah ditingali nyalira: "Dina hal muncak karbon, tekananna panginten henteu saé-saéna teuing. Kalayan substitusi prosés pondok kana prosés anu panjang, éta bakalan bakal ngabantosan. Ngirangan émisi karbon. Dina prosés produksi waja, masih seueur tempat pikeun ngirangan émisi karbon, sabab éta seueur perusahaan baja netepkeun titik waktos puncak karbon langkung tiheula ti 2030. "

Dilaporkeun yén "Baja Karbon Puncak Karbon sareng Rencana Aksi Réduksi Karbon" parantos ngawangun draf anu dirévisi sareng ningkat, sareng target puncak karbon industri mimitina disetél salaku: sateuacan 2025, industri baja bakal ngahontal émisi karbon puncak; ku 2030, industri baja bakal gaduh émisi karbon. 30% langkung handap tina nilai puncak, diperkirakeun yén 420 juta ton émisi karbon bakal dikirangan.

Qin Yuan yakin yén nétralitas karbon bakal langkung neken kana industri baja. "Émisi karbon produksi baja prosés lila teu tiasa dihindari. Ieu peryogi pamutahiran anu kawilang ageung pikeun prosés industri baja. Tapi kusabab titik waktosna telat, éta ogé gumantung kana industri baja dina prosés ngahontal puncak karbon. Naon kaayaan na? " Qin Yuan nyarios ka reporter ti Beijing Business Daily.

Dina waktos anu sasarengan, diperhatoskeun yén industri baja dina prosés de-kapasitas masih ageung sareng dina tekenan. Dina Forum Pangembangan Besi sareng Baja China taun 2021 (Dua belas) anu diayakeun sababaraha dinten ka pengker, Hu Wenrui, saurang akademi Akademi Téknik Tiongkok, ogé nekenkeun: "Industri beusi sareng waja mangrupikeun industri anu gaduh émisi karbon pangageungna diantara 31 kategori pabrikan, nyatakeun sakitar 15% tina total émisi. ”

Dihartoskeun sanaos émisi karbon dioksida nagara kuring per ton baja ayeuna turun, jumlah totalna masih kawilang ageung. Xiao Yaqing nyarios tadi yén rata-rata konsumsi batubara dunya ayeuna per ton baja nyaéta 575kg batubara standar, dibandingkeun sareng 545kg di Cina. Kusabab volume Cina anu ageung, masih aya poténsial pikeun disadap dina hal hemat energi sareng pangirangan émisi.

"Baja Karbon Puncak Karbon sareng Rencana Aksi Pangurangan Karbon" jelas nyatakeun yén aya lima jalur utama pikeun ngahontal tujuan puncak karbon industri baja, nyaéta, promosikeun tata ruang héjo, konservasi énergi sareng efisiensi énergi, ngaoptimalkeun panggunaan énergi sareng struktur prosés, sareng ngawangun ranté industri ékonomi sirkular. Sareng nerapkeun téknologi rendah-karbon terobosan.

Cheng Yu nyarios yén dina sarat "dual carbon", industri baja kedah teras-terasan ngarobih struktur énergi sareng efisiensi énergi, tapi dina waktos anu sami, ngarobih struktur énergi ogé hartosna ngarobah prosés metalurgi, anu mangrupikeun investasi ageung. Seueur kapasitas produksi anu tadina mumpuni tapi henteu acan disusut sacara lengkep ogé bakal dileungitkeun langkung tiheula, janten kameunangan pabrik baja tetep bakal nyanghareupan tantangan.


Pos waktos: Mei-13-2021